سخنرانی دبیرکل شورای اسلامی عربی، دکتر سید محمد علی حسینی کنفرانس بینالمللی درباره آموزش دختران در جوامع مسلمان میان چالشها و فرصتها قدردانی میکنیم
کنفرانس بینالمللی درباره آموزش دختران در جوامع مسلمان میان چالشها و فرصتها قدردانی میکنیم
سخنرانی دبیرکل شورای اسلامی عربی، دکتر سید محمد علی حسینی
به نام آنکه نخستین وحیاش به پیامبر خود این بود: “بخوان به نام پروردگارت که آفرید، انسان را از علق «خون بسته» آفرید، بخوان که پروردگارت کریمترین کریمان است، همانی که به وسیله قلم آموخت..” و انسان را به دانش و معرفت هدایت کرد و طلب آن را بر هر مسلمان مرد و زن واجب ساخت و سفارش کرد که برای آن حتی به دورترین نقاط همچون چین سفر کنند، چراکه دانش، روشنگر عقلهاست. علم نوری است که چشمان را هدایت میکند و از بزرگترین عبادات و نزدیکترین راهها به سوی بهشت است. پیامبر اکرم (ص) فرمودهاند:
“هر کس راهی را برای طلب علم بپیماید، خداوند راهی به سوی بهشت را برای او هموار میسازد. فرشتگان بالهای خود را برای رضایت از طالب علم پهن میکنند، و اهل آسمانها و زمین، حتی ماهیان در دل آب، برای او استغفار میکنند. برتری عالم بر عابد، همچون برتری ماه شب چهارده بر سایر ستارگان است. دانشمندان وارثان پیامبران هستند. پیامبران دینار و درهم به ارث نمیگذارند، بلکه علم به ارث میگذارند و هر کس آن را دریافت کند، بهرهای فراوان برده است.”
ازآنجاکه زنان نیمی از جامعه و اساس آن هستند، آموزش دختران امری واجب و ضروری است. آنان مادران مربیاند و نقش زنان در تاریخ اسلامی، در حفظ رسالت از طریق مبارزه، جهاد و علم آنان انکارناپذیر است. بسیاری از احادیث نبوی توسط زنانی روایت شدهاند که در حفظ آن نقش داشتهاند، همچون امسلمه، خديجه، امهانی، امفضل و دیگر زنان برجستهای که ارزش و نقش بزرگی داشتهاند.
از آنجا که اسلام جایگاه زن را تثبیت کرده است، در “سند مکه مکرمه ” نیز توجه ویژهای به زن داشته و او را تشویق به ورود به عرصه علم، مشارکت در ساخت جامعه و پیشرفت آن کرده است. ماده بیستوپنجم این منشور تأکید میکند:
“توانمندسازی مشروع زنان در چارچوبی که حدود خداوند را حفظ کند، حقی از حقوق آنان است. نباید با به حاشیه راندن نقش زنان، توهین به کرامت آنان، کماهمیت جلوه دادن جایگاهشان یا مانعتراشی در برابر فرصتهایشان، در امور دینی، علمی، سیاسی، اجتماعی و دیگر عرصهها تبعیضی علیه آنان روا داشت. همچنین، لازم است حقوق برابر از جمله در دستمزد و فرصتها، با در نظر گرفتن طبیعت آنان و معیارهای شایستگی و برابری عادلانه برای آنان فراهم شود. ممانعت از تحقق این عدالت، بهویژه علیه زنان، جفایی است که به جامعه به طور کلی آسیب میزند.”
نمونههای بسیاری از زنانی وجود دارد که تأثیری ماندگار در جوامع خود داشتهاند. امروز، با افتخار از شاهزاده نوره دختر عبدالرحمن یاد میکنیم؛ زنی الهامبخش که نقش بزرگی در پیشرفت زنان برای کسب جایگاه شایسته خود در نهضت جامعه سعودی و خلیجفارس ایفا کرد. او با بیسوادی و جهل مبارزه کرد و آموزش و یادگیری را در زمانی که زنان با چالشها و موانع بسیاری روبهرو بودند، تشویق کرد. شاهزاده نوره چراغی برای علم و الگویی برای هر زن مبارز بود. دانشگاه شاهزاده نوره بنت عبدالرحمن، که رشتههای مختلف علمی و ادبی، ازجمله دانشکده پزشکی، را در بر میگیرد، نمادی از تلاشها و نقش او در ساختن بنای میهن است. همچنین، برنامه “سلامت نوره” گامی بلندپروازانه است که با استراتژیهای دانشگاه و چشمانداز 2030 عربستان برای جامعهای سالم همخوانی دارد. این برنامه با هدف بهبود مسائل سلامت جامعه و دستیابی به اهداف راهبردیاش، محیطی دانشگاهی با کیفیت زندگی بالا و فضایی امن و سالم فراهم میکند.
در پایان، از ریاست هیئت دولت جمهوری پاکستان و سازمان همبستگی جهان اسلام برای برگزاری این کنفرانس بینالمللی درباره آموزش دختران در جوامع مسلمان میان چالشها و فرصتها قدردانی میکنیم. این تلاش، تأکیدی بر اهمیت آموزش زنان بر اساس دیدگاهی جامع اسلامی است که عدالت آموزشی برای دختران را تقویت کرده و تصویری روشن از اسلام و ارزشها و اصول آن که بر پایه برابری بنا شدهاند، ارائه میدهد.